Schilder Julio Romero de Torres

Vorige week bracht ik een bezoek aan de prachtige Spaanse stad Córdoba, die vooral haar faam te danken heeft aan de schitterende en indrukwekkende  ‘Mezquita’, Europa’s oudste en grootste moskee, die nu dienst doet als kathedraal.

Minder bekend wellicht maar ook zeer zeker de moeite waard is het museum gewijd aan de Spaanse kunstschilder Julio Romero de Torres, die in 1874 in Cördoba werd geboren en in 1930 is gestorven.

De vader van Julio Romero de Torres was ook kunstschilder, die zijn zoon inwijdde in het vak.

Julio Romero de Torres wist tijdens zijn leven roem te werven als kunstschilder, en terecht. Zijn prachtige schilderijen zijn daar getuige van.

Evenals andere tijdgenoten liet Julio Romero de Torres zich in het begin inspireren door het impressionisme, waarna hij zich geleidelijk meer liet beïnvloeden door het realisme en het symbolisme, een stijl die in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond en snel populair werd.

Een thema dat in veel schilderijen van Julio Romero de Torres kan worden gezien, is de dood. Daarnaast had Julio Romero de Torres een sterke voorliefde voor ‘flamenco’, die hij met zijn penseel heel goed tot uitdrukking  wist te brengen.

In het museum in Córdoba, een prachtig oud pand dat uit de XVe eeuw stamt, zijn de werken van Julio Romero de Torres thematisch ondergebracht in zes zalen.

De portretten zijn schitterend, ontzettend realistisch; de details in de kleding van de personen zijn tot in de finesses uitgewerkt. De achtergronden van zijn schilderijen zijn eveneens met veel zorg geschilderd.

Hoewel Julio Romero de Torres tot één van de meest succesvolle Spaanse kunstschilders van zijn generatie wordt gerekend, was zijn naam mij -  tot mijn grote schande – volledig onbekend.

Gelukkig is dit niet langer het geval.

Evenals Alfons Mucha behoort Julio Romero de Torres nu ook tot mijn meest favoriete schilders.

Mocht je een bezoek aan Córdoba willen brengen, dan kan ik jou het museum van Julio Romero de Torres van harte aanbevelen.